Achtergrond

Sfeerfoto Spelregels TBWHet idee

Het Trans & Bloot Weekend wil in gesprek gaan over de volgende onderwerpen:

  • Waardering van je lichaam
  • Thuis voelen in je lichaam
  • Intimiteit
  • Seksualiteit
  • Emotioneel welbevinden

Veel mensen zijn (erg) onzeker over hun lichaam of hebben moeite hun lichaam te accepteren. Dit geldt ook voor transmensen, om meerdere redenen. Tijdens het TBW werken we aan empowerment, het vergroten van zelfbewustzijn, zelfwaardering en zelfacceptatie. We willen trots zijn en vertrouwen opbouwen rondom onze lichamen.

Het TBW geeft mensen de kans om samen te komen in een ondersteunende en veilige(r) omgeving. Hier kunnen ze hun lichaam en identiteit verkennen, en meer zelfvertrouwen en zich trotser en meer thuis in hun lichaam voelen. Elk weekend biedt diverse workshops rond het thema van dat weekend, met gesprekken, lichaamswerk en/of energiewerk.

We bieden mensen ook de mogelijkheid om naakt te zijn als ze dat willen, zonder druk om gedeeltelijk of geheel naakt te zijn als ze dat niet willen. We hebben ervaren dat dit echt empowerend werkt, omdat het een unieke gelegenheid biedt om andere lichamen te zien in een veilige(r) en ondersteunende omgeving.

Waarom naakt?

Veel mensen maken zich de meeste zorgen over dit onderdeel van het TBW, en vragen zich af waarom het zo belangrijk is...

Veel transmensen hebben nooit naakte lichamen van andere transmensen gezien. Translichamen komen niet voor in de (mainstream) media, behalve op een medische manier om te informeren over medische procedures. Onze weekends gaan over (trans)mensen bekend maken met translichamen en het laten zien van de verscheidenheid aan translichamen.

Tijdens het TBW zitten we naakt en praten we met elkaar, soms over transgerelateerde thema's. Dit laat zien dat naakt zijn niet altijd zo'n groot punt is. We laten ook onze lichamen aan elkaar zien en wisselen ervaringen uit. Zoals over hoe we ons voelen over verschillende lichaamsdelen en medische procedures die we hebben gehad, of waar we meer over willen weten.

Veiligheid

We realiseren ons dat het onmogelijk is om een absoluut veilige ruimte te creëren, omdat we nooit kunnen weten wat zich in de hoofden van mensen afspeelt. Maar we kunnen wel proberen om ruimtes zo veilig mogelijk te maken. Enkele manieren waarop we dat doen zijn door middel van duidelijke communicatie, “huisregels”, en vooral luisteren naar de behoeftes van mensen.

Ontstaan

In 2011 deed Jochem mee aan de TransBareAll Retreat in Engeland. Dit was een indrukwekkende en leerzame ervaring (lees hier zijn verslag). Nooit eerder had hij andere transmannen in hun blote glorie gezien. Het bijzondere was dat jongens en mannen in alle stadia van een lichamelijke verandering aanwezig waren. Dit weekend was zo bijzonder dat Jochem ervan droomde om dit concept naar Nederland te halen. Daar ging enige tijd overheen. Het vervult ons met trots dat het in 2015 gelukt is! Het succes van dit eerste TBW maakte een vervolg vanzelfsprekend. Een nieuwe traditie is zich aan het ontwikkelen...

Jochem over het Britse TBW:

"Dit weekend heeft me zoveel opgeleverd! Ik vond het doodeng om erheen te gaan, maar het was ontzettend goed. Het weekend was heel erg leuk en gezellig. De bloot-workshop was even spannend, maar de sfeer was zo veilig dat ik me volkomen vrij voelde om wat kleding uit te trekken. Ik ben niet helemaal bloot gegaan, maar dat hoefde ook niet. Het weekend heeft me meer zelfvertrouwen opgeleverd, en ik heb mijn lichaam meer leren waarderen. Ik had niet verwacht dat dit weekend zo'n positieve invloed zou hebben!"